Medlemsinfo
Alarmeringer
Arrangementer
Bliv brandmand
Bliv støttemedlem
Om UFB
 - Org. af værn
 - Org. ved brand
 - Scrapbog
 - Historien
Links
Find vej
Kontakt os
Om siderne
 
Webmaster
 
Denne side opdateret:
11.01.17

Om Ullerup Frivillige Brandværn - Scrapbogen 2010

Ullerup Frivillige Brandværn fortsætter!

Der har været en del skriverierne i avisen, om brandværn der skal lukkes i kommunen. Heldigvis har Beredskabskommissionen d. 26. april ikke anbefalet at Ullerup lukker...

Vi fortsætter derfor for fuld kraft!

Sagen er, at Sønderborg Frivillige Brandværn ikke mener sig i stand til at klare de 2-300 udrykninger, de har pr. år, som det fungerer idag. Det bliver diskuteret om det evt. bedre kan klares med deltidsbrandfolk. Dette vil koste mange ekstra penge - og det får beredskabet i kommunen ikke!

Derfor bliver man nødt til at spare ved at lukke andre brandværn - og spørgsmålet har været hvem?! I alle de forslag, der har været, er Ullerup IKKE anbefalet lukket. Vi kommer nemlig stort set altid med det mandskab, der kræves og med udstyr der fungerer, som det skal. Vi er et par gange kommet ½ - 1 min. for sent ud af garagen - f.eks. da der var en voldsom snestorm i vinter. Når der i avisen har stået, at vi har 23% ”utilfredsstillende udrykninger” skyldes det primært brugen af nyt radioudstyr, hvor vi ikke har trykket på de helt rigtige knapper på det rigtige tidspunkt, indtil vi havde fået det nye ind på rygraden. Under en udrykning er indsatsen altid det første man tænker på!

Du kan derfor altid være tryg ved at vi kommer, når der er brug for det!

Hvis der i øvrigt er spørgsmål, er du meget velkommen til at skrive til mig på kaptajn@ufbr.dk  eller ringe på tlf. 2283 1852.

Med venlig hilsen

Jørn Mathiesen 
Brandkaptajn

 

En RIGTIG alarm til slagteriet - en bilbrand

Af Kurt S. Frederichsen, 30. december 2010

Vi skulle lige til at spise nytårsbrød på stationen d. 30. december - og så gik alarmen - slagteriet igen! Men denne gang var det rigtigt - bilbrand! Vi kom så hurtigt ud af stationen at indsatsleder troede systemet måtte have en fejl!  ;-)

Vi blev helt forvirret over at det var slagteriets adresse og var ikke sikker på at det var helt inde på slagteriets område - det var jo en rigtig alarm! Men han holdt endda helt inde for hegnet - det var på hans sidste arbejdsdag på slagteriet at bilen havde valgt at bryde i brand...

 

Sneplov mistede olie

Af Kurt S. Frederichsen, 21. december 2010

D. 21. december lidt i kl. 6 om morgenen og hvor sneen havde faldet tæt, måtte en sneplov give op - den begyndte at spilde olie - og så må vi ud for at begrænse skaden! Her holder hele rækken af snerydere!

 

Falske alarmer koster slagteri 200.000 kroner


I 2007 brændte store dele af slagteriet i Blans. Siden har Danish Crown fået installeret et moderne alarmeringssystem, men nu er problemet, at systemet kalder på de frivillige brandfolk i tide og især i utide. Det koster slagteriet dyrt. FOTO: ARKIV

Af Jane Schmidt Klausen, JyskeVestkysten, Tlf. 7342 5122, jsk@jv.dk, 1. september 2010.

BLINDE ALARMER: Det automatiske alarmsystem på slagteriet i Blans har flere gange kaldt frivillige brandfolk til slagteriet uden grund. Det har nu kostet Danish Crown 200.000 kroner i ekstraudgifter.

BLANS: Efter branden i 2007, hvor store dele af slagteriet i Blans nedbrændte, har Danish Crown været meget opmærksomme på brandsikkerheden, og i september 2009 fik slagteriet installeret et nyt alarmeringssystem. Men det automatiske alarmsystem trætter nu både de frivillige brandfolk fra Ullerup og Danish Crown. Flere gange har systemet kaldt de frivillige ud til slagteriet, men der har i de fleste tilfælde ikke været tale om brand. Det er i stedet fugt i elektronikken, der har udløst alarmen, og de falske brande har indtil videre kostet slagteriet 200.000 kroner. 

Kæmper mod alarmen 
Anne Villemoes, der er kommunikationsdirektør i Danish Crown understreger, at slagteriet kæmper intenst på at få løst problemet. - Vi er på samme side som brandmændene. Det er ikke kun deres nattesøvn, der er på spil. Økonomien omkring de mange unødvendige udrykninger spiller også ind, forklarer hun. Anne Villemoes indrømmer, at slagteriet ikke har været opmærksomme nok på fugten. - Når der er tale om højteknologiske systemer, så vil der altid være problemer i starten. Vi gør, hvad vi kan for at få systemet til at virke, siger hun. Danish Crown har været i dialog med brandfolkene og nu kalder slagteriet eksperter ind. 

Der skal ske noget nu 
Kommunikationsdirektøren understreger, at hun har tiltro til, at problemerne snart er løst. Brandkaptajn Jørn Mathiesen er knap så sikker. - Vi har ikke set en udvikling. Siden januar har vi rykket ud 58 gange. Det er ikke holdbart for os i længden. Vi føler os en lille smule til grin, men vi er jo nødt til at rykke ud. Vi kan ikke bare ignorere alarmopkaldene, siger han.

FAKTA

UHELDIGE UDRYKNINGER Tilbage i september 2009 fik Danish Crown i Blans ved Sønderborg et nyt alarmeringssystem, men det nye system har kostet slagteriet dyrt. Når rengøringsfolkene spuler i slagteriet, så har fugten flere gange sat gang i alarmen, og de frivillige brandfolk er rykket ud til adressen. Det er sket 58 gange i år. De mange udrykninger har betydet ekstraudgifter på omkring 200.000 kroner for slagteriet. En udrykning, når der ikke er brand, koster 3650 kroner, og pengene ryger direkte ned i kommunekassen.

 

Blinde alarmer er til voldsom gene for brandmænd 


De er vant til at trække i uniformen hos brandværnet i Ullerup - de fleste gange forgæves. Foto: TV-SYD.

Af Anette Hagen Pedersen, TV-SYD, 30. august 2010, kl. 15:59

 
Indslag TV-SYD 30. august 2010, kl. 19:40 - Løbske brandalarmer

 
Kaptajn Jørn Mathiesen fra Ullerups Frivillige Brandkorps om alarmproblemets konsekvens for de frivillige brandmænd.

De frivillige brandmænd i Ullerup er godt og grundigt trætte af Danish Crown i Blans. Slagteriets helt nye alarmeringsanlæg giver alt for mange blinde alarmer - helt op til tre gange samme nat

Tilbage i september 2009 fik Danish Crown i Blans ved Sønderborg et nyt alarmeringssystem.

Et alarmeringssystem, der er så følsomt, at der ikke skal de store påvirkninger til, for at det går i gang. Det er specielt følsomt over for fugt, når der gøres rent i det store slagteri.

Det skaber problemer for det frivllige brandværn i Ullerup. Fra april til juni i år modtog værnet 41 alarmopkald fra Danish Crown.

De 40 af opkaldene var blinde alarmer, mens der i det ene tilfælde reelt var tale om brand. Alarmopkaldene fra Danish Crown sig for 85 procent af alle opkald, som brandværnet modtager.

Trætte brandmænd 
Det er de frivillige brandmænd ved at være godt trætte af. Hver gang de modtager et alarmopkald, skal de stille op med otte til 16 mand på stationen.

Bo Bonde har været frivillig i Ullerup Brandværn i 20 år og kan godt mærke, det begynder at knibe med gejsten, hver gang et alarmopkald fra Danish Crown tikker ind:

- Når jeg får opkaldet siger jeg til min kone "jeg er hjemme om lidt igen" og så tænker jeg "jeg gider sgu ikke", men alligevel så tager jeg jo afsted.

Ingen løsning i vente 
Indtil videre har man endnu ikke kunne finde en løsning på alarmproblemet.

Danish Crown mener ikke, at de kan gøre noget for at undgå for meget fugt under rengøring, på grund af den høje hygiejne, der skal være i forbindelse med behandling af fødevarer.

Det får konsekvenser 
Med de mange blinde alarmopkald og den manglende udsigt til løsning på problemet, kan brandværnet allerede nu begynde at mærke konsekvenserne.

- Folk begynder at melde fra. De siger "vi kan jo ikke møde op hver eneste nat", for så kan de ikke passe deres arbejde til dagligt. Det hænger jo sammen med, at vi er frivillige og vi får ikke penge for det, siger kaptajn for Ullerup Frivillige Brandværn, Jørn Mathiesen

 

Falske brandalarmer på slagteri driver brandfolk til vanvid

Af Erik Holm, ing.dk, lørdag 28. aug 2010 kl. 14:00

Hver dag rykker brandfolk landet over ud til 28 falske alarmer. I Ullerup ved Sønderborg har blinde alarmer fra et slagteri udviklet sig til det groteske for de lokale brandværn, der ofte flere gange samme nat, må rykke ud til falske alarmer.

Klokken er 01.55 natten til onsdag den 25. august. Jørn Mathiesen sover trygt i huset i Ullerup, cirka 20 kilometer nordvest for Sønderborg, da hans personsøger bipper og vækker ham.

Som kaptajn for 31 frivillige medlemmer af Ullerup Frivillige Brandværn bliver han altid vækket, når brandalarmen på det lokale Danish Crown slagteri går.

Men Jørn Mathiesen har ikke specielt travlt denne gang. Han kan allerede se på displayet, at alarmen kommer fra det lokale Danish Crown slagteri, og det gør den tit. Alt for tit.

Kan ikke passe arbejde 
»Mine folk er ved at miste modet. Alarmen går som regel mellem et og fem om natten, hvor folk ligger og sover. Flere overvejer nu seriøst at droppe brandtjansen, fordi de ikke kan passe deres arbejde, som de jo lever af. Det er fuldstændigt grotesk situation, vi står i,« siger Jørn Mathiesen.

Onsdag beskrev ing.dk, hvordan landets største brandstation i København hver anden gang rykker ud til en blind alarm, fordi følere og detektorer ikke er gode nok og fordi personlige fejl udløser alarmerne.

På landsplan sker der 28 udrykninger til blinde alarmer hver eneste dag året rundt. Resultatet er, at brandvæsenet flere steder må opretholde et unødvendigt højt beredskab og spilder tid og store summer.

Men i Ullerup ville man næsten være tilfredse, hvis det kun var hver anden gang, der var tale om en blind alarm.

Tre udrykninger per nat 
Siden slagteriet fik installeret et topmoderne fuldautomatisk brandsystem i september 2009, har de frivillige brandfolk trådt an på brandstationen på Avnbølvej 12 for med otte mand i to køretøjer under fuld udrykning at køre ud til slagteriet. Det er ind til videre sket over 80 gange.

Normalt kører de frivillige sønderjyder ud til en brand eller andre hændelser cirka 16 gange på et halvt år. Men alene fra januar til juli i år har brandfolkene rykket ud 50 gange, hvoraf 41 af udrykningerne gik de 2,3 kilometer fra brandstationen til slagteriet på adressen Langbro 7. Det svarer til 84 procent - og kun én udrykning har været til en reel røgudvikling.

Flere gange har bandfolkene endda været af sted flere gange samme nat. Det skete blandt andet natten til fredag den 18. juni, hvor alarmen gik klokken 01.54, igen klokken 03.23 og igen-igen klokken 03.46.

Hver gang stiller mellem otte og 18 mand på stationen, for hver gang skal alarmen tages brandalvorligt, og hver gangs sender stationen to mindst en autosprøjte og en tankbil, der blot kan vende om igen.

»De (slagteriet, red.) kan simpelthen ikke få alarmsystemet til at fungere. Vi har været i kontakt med dem flere gange og bedt dem om at rette op på forholdene, men det bliver bare ikke bedre,« siger Jørn Mathiesen.

Ifølge kaptajnen har de mange spildte natteudrykninger betydet, at det frivillige brandvæsen er ved at falde fra hinanden. Jørn Mathiensen selv driver en lille maskinstation i Gråsten, mens de andre i hverdagen arbejder med normale job som håndværkere eller ingeniører.

Ud af i alt 31 frivillige brandmænd har 15 mand meddelt stationschefen, at de ikke længere vil komme, hvis de ser, der er alarm på slagteriet, og det bekymrer Jørn Mathiesen.

»Vi rykker mere end gerne ud, for brandslukning er vores hobby, og vi føler, at vi udfylder en meget vigtig rolle for lokalsamfundet. Men det har taget overhånd det sidste år med slagteriet, og modsat de professionelle brandfolk i byerne, får vi ikke løn eller indgår en vagtturnus. Vores alternativ er at stoppe som frivillige, men det er der ingen, der er interesseret i. Heller ikke os,« siger Jørn Mathiesen.

Beredskabsinspektør: Kæmpe problem 
Ullerups frivillige kan ikke gøre så meget andet end at brokke sig. Det kan man til gengæld i Sønderborg Kommune, der har myndigheden. Her betegner man beredskabsinspektør Bent Hylsebeck, situationen i Ullerup som "et kæmpe problem".

»Den her situation er frustrerende for alle involverede. Det gælder både brandfolkene, kommunen slagteriet og leverandøren af alarmen. Det koster alle både tid og penge, men det er kompliceret. Det er et kæmpe anlæg, vi taler om og nogle meget specielle klimatiske forhold, som systemet befinder sig i,« fortæller Bent Hylsebeck.

Ifølge beredskabsinspektøren er problemet en kombination slagteriets fysiske størrelse samt et meget fugtigt miljø. Slagterihalen er halvanden kilometer lang fra den ende. 56.000 grise sendes hver uge ind til den anden ende af bygningen - for at komme ud igen som koteletter, nakkekamme og bacon i den anden ende.

Fugt i elektronikken 
Som oftest er det fugt i elektronikken, der udløser alarmen og sender brandfolkene fra Ullerup afsted om natten, fortæller beredskabsinspektøren. Rengøringsfolk højtryksspuler om natten for at gøre rent, og det skaber fugt i brandtrykkene, der kokser og afsender alarmen.

Et andet problem opstår som følge af oliedampe fra et avanceret smøresystem, der holder hele produktionsanlægget fit for fight. Samtidig er der mange detektorer i områder, hvor der strengt taget ikke behøver at være detektorer.

Håber på 10-20 blinde alarmer 
Derfor er kommunen i samarbejde med leverandøren Siemens og Danish Crown nu nået frem til, at rengøringsfolkene i en periode afkobler systemet i de rum, hvor der er meget fugtigt og dermed minimal risiko for brand. Desuden bliver alle brandtryk indkapslet over den kommende måned.

»Så må vi se. Vi tror, de tiltag vil tage langt den overvejende del af problemerne, men jeg tror ikke, vi skal forvente at få fjernet alle blinde alarmer. Mit bud vil være 10-20 alarmer om året, men det vil vel også være et acceptabelt leje for de fleste parter,« siger Bent Hylsebeck.

Brand tager man alvorligt på de kanter. I april 2007 brændte slagteriet ned, og dengang frygtede kommunen, at slagteriet og dets godt 1.000 arbejdspladser ikke ville blive genopført i Sønderjylland, men i udlandet, hvor arbejdskraften er billigere.

Derfor står man hos beredskabet med lidt af et dilemma. På den ene side vil man på grund af de mange problemer gerne være ekstra vrissen over for slagteriet af hensyn til brandmændene i Ullerup, på den anden side tilfører slagteriet megen værdi til kommunen.

»En så stor arbejdsplads har kæmpe betydning for kommunen, så at lukke den ned, det får man altså ikke ros for. Vi skal bruge sund fornuft for at løse det her. Tingene skal være i orden, men det hele skal også hænge sammen for lokalsamfundet,« konstaterer Bent Hylsebeck.

I Ullerup er Jørn Mathiesen enig i, at slagteriet er vigtig institution for lokalsamfundet, og han er tilfreds med at kunne se frem til 10-20 blinde alarmer. Utilfredsheden har primært skyldes det store antal udrykninger til det samme problem om natten.

»Vi føler os jo lidt til grin, når der gennem snart et år ikke bliver gjort noget for at stoppe alarmerne. Nu må vi se, om de her tiltag virker, det håber vi da. Så vi kan måske få vores nattesøvn igen,« siger Jørn Mathiesen.

 

Danish Crown om alarmkaos: Rigtig ærgerlig situation

Af Erik Holm, ing.dk, lørdag 28. aug 2010 kl. 14:00

I 2007 brændte slagteriet i Blans i Sønderjylland. Derfor tager alle det meget alvorligt, når brandalarmen går - selv om det viser sig, at det stort set altid er falsk alarm.

De mange blinde alarmer på slagteriet i Blans ved Sønderborg er belastende for alle involverede. Men vi går ikke på kompromis med brandsikkerheden, siger Danish Crowns kommunikationsdirektør.

Det er ikke kun de frivillige brandfolkene i Ullerup, der er godt trætte af det automatiske brandalarmsystem på slagteriet i Blans. Også hos ejerne Danish Crown er man godt trætte af situationen, fortæller kommunikationsdirektør Anne Villemoes.

Ifølge hende har der har været en række indkøringsproblemer, som hun kalder det.

»Det er et meget avanceret og følsomt system, og det har givet en række problemer som vi gør alt, hvad vi kan for at få løst, sammen med leverandøren og myndighederne,« siger Anne Villemoes.

Problemerne koster slagteriet over 200.000 kroner om året i afgifter til brandmyndighederne plus tabt tid i forbindelse med alarmer dagtimerne, hvor man ikke kan producere.

I 2007 nedbrændte slagteriet i Blans, hvilket betød at Danish Crown kom bagud med slagtningerne, så respekten er ekstrem stor over for brandrisikoen, siger hun.

For at sikre slagteriet har man bygget et topmoderne system af automatiske brandalarmer.

»Når man går først med højteknologiske systemer, vil der altid være problemer i starten. Vi gør hvad vi kan for at få systemet til at virke, men samtidig vil vi heller ikke gå på kompromis med sikkerheden. Vi har oplevet konsekvenserne af en storbrand,« siger hun.

Ifølge brandmyndighederne er det største problem på slagteriet fugt i elektronikken. Blandt andet spuler rengøringsfolk i de områder, hvor alarmerne sidder.

Ingen umiddelbar løsning 
Men Anne Villemoes ser ingen umiddelbar løsning. Rengøring med skum og højtryksspuling er helt centralt for overhovedet at kunne have produktion i Danmark, lyder det. Også selv om det er et problem for alarmsystemet.

»Vi kan ikke spule mindre. Høj hygiejne er en forudsætning for at kunne eksportere fødevarer fra et land som Danmark, hvor lønningerne er høje. Vi lever af fødevaresikkerhed,« siger hun.

Onsdag holdt slagteriet endnu et møde med brandmyndighederne og leverandøren af systemet, og kommunikationsdirektøren håber, at de tiltag nu vil løse problemerne på slagteriet i Blans. Til gavn for brandmændene og for slagteriet.

»Alle, der kender lidt til Danish Crowns situationen, ved, at vi skærer voldsomt ind til benet, så alle unødvendige udgifter skal undgås. Vi har ingen interesse i at fastholde det her problem, og jeg har en klar forventning om at systemet kommer op at køre så hurtigt som muligt,« siger Anne Villemoes.

 

El-kortslutning skyld i mindre husbrand

Af Claus Møller Jensen, JydskeVestkysten, 19.07.2010, kl. 15:09

BLANS: En kortslutning i et el-panel var kort før klokken 11 i dag skyld i, at der udbrød brand i et hus på Povlstoft i Blans. Ilden opstod i køkkenet, men til alt held var husets beboer hjemme og fik tilkaldt hjælp.

Kort efter var branden slukket. Ingen mennesker kom noget til. Der var dog visse røgskader i huset. 
  

Garage brændte to gange

Af: Ejner Munkebro, JydskeVestkysten, Sønderborg 12.05.2010


Det var helt overtændt ved ankomst og det tog tid at få slukket i alle hjørner. Foto: Kurt S. Frederichsen

BLANS: To gange mandag måtte Ullerup Frivillige Brandværn rykke ud til brand i den samme garage på Smedegade i Blans. Her havde en beboer i løbet af eftermiddagen været i gang med at svejse i en bil i garagen, da en gnist satte gang i en større brand. Politiet har vurderet, at bil og garagens indre er udbrændt.

 - Branden var i øvrigt tæt på at tage huset med: Fem minutter mere, og huset havde været antændt. Brædderne på huset ind mod skuret var svedet helt sorte, oplyser Kurt S. Frederichsen, der er vicekaptajn I Ullerup Frivillige Brandværn. 

Kl. 21.48 måtte brandfolkene igen af sted med mere vand til garagen, da der åbenbart stadig var gløder, som ikke var blevet slukket i første omgang.

Se værnets egne billeder her

 

Voldsom brand i familiehus i Blans

Af Peter Olander Tlf. 7342 5122, pol@jv.dk, JydskeVestkysten, 22. 04. 2010


Foto: Ullerup Frivillige Brandværn

SUNDEVED: Brandfolk rykkede til morgen klokken 8.15 ud til en voldsom brand i et familiehus på Mejeritoften i Blans.

- Branden var meget voldsom, og huset har omfattende skader, siger John Pedersen, indsatsleder i Brand og Redning, til jv.dk

Branden opstod, da en gryde begyndte at brænde. Flammerne bredte sig via en emhætte til husets tag.

- Under tagstenene ligger plader af krydsfiner. Dem fik ilden fat i og bredte sig derfor hurtigt, siger John Pedersen.

Forsikringsfolk, der er på stedet her i formiddag, har allerede vurderet, at husets skader er så omfattende, at det nu skal rives ned.

Det var husets nabobørn, der opdagede branden. Oplevelsen var så voldsom, at en krisepsykolog blev tilkaldt.

Omkring 12 brandfolk fra Ullerup Frivillige Brandværn og Sønderborg Brand og Redning deltog i slukningsarbejdet.

Ingen mennesker var i fare under branden.

(Se brandværnets billeder hér)

Rekord mange fejlalarmer

Af Kurt S. Frederichsen, 21.03.2010. 

D. 21. marts - 79 dage inde i år 2010 - havde vi 20-turs fejlalarmsjubilæum  til slagteriet for dette år! I samme periode havde vi 4 rigtige alarmer - dvs. 4 gange flere fejlalarmer end rigtige!

Af de 20 var over halvdelen, nemlig 12 alarmer, om natten - og de 10 af dem er på hverdage, hvor vi skal op og passe vores arbejde få timer senere. Til sammenligning var der i 2008 INGEN natlige alarmer - det var i 2009 slagteriet fik installeret det nye ABA-anlæg.

Langt hovedparten af alarmerne om natten skyldes rengøringsfolk der har fået aktiveret alarmen på den ene eller anden måde - i det siger vi dog ikke noget om hvem der er "skyld" idet - ansvaret er der andre som forsøger at placere! Ligeledes arbejdes der løbende på at fjerne årsager til fejlalarmer - indtil videre med en begrænset succes...

De 20 alarmer svarer til at slagteriet modtager opkrævninger på i alt kr. 70.000,- for fejlalarmer. Nogle af disse regninger sendes videre til rengøringsselskabet ISS. Pengene indgår i Brand & Rednings budget. Vores brandværn får ikke del i de penge.

 

Fem kvæstet i voldsom ulykke ved Ullerup

Af Peter Olander Tlf. 7342 5122, pol@jv.dk, JydskeVestkysten, 20.03.2010 


Bilerne blev totalskadet ved en voldsom ulykke torsdag aften på Aabenraavej mellem Vester Sottrup og Ullerup. Alle fem kvæstede er nu uden for livsfare. FOTO: ERIK SMEDEGAARD

SUNDEVED: To biler tørnede kort før klokken 20 torsdag aften frontalt sammen på Aabenraavej mellem Vester Sottrup og Ullerup. Sammenstødet skete 500 meter før rundkørslen ved Ullerup. 

Ulykken skete, da en 43-årig mand og 45-årig kvinde fra Blans af ukendte grunde kørte over i den modsatte bane på Aabenraavej og tørnede sammen med en modkørende bil. 

I den modkørende bil var en 26-årige kvinde sammen med en 31-årig mand og en fireårig dreng fra Bovrup. Hårdest kvæstet var den 26-årige kvinde, der er gravid, og som natten til i går blev kørt til operationsbordet på sygehuset i Flensborg med politieskorte, fortæller vagtchefen hos Syd- og Sønderjyllands Politi. 

De øvrige kvæstede er bragt til sygehusene i Aabenraa og Kolding. 

Ulykken var så alvorlig, at vejen i en længere periode var spærret i begge retninger. 

I går lød meldingen fra politiet, at ingen af de fem var i livsfare.

 

Fem kvæstet i voldsom ulykke ved Sønderborg

JydskeVestkysten, 19.03.2010 00:50

Gravid kvinde og hendes fireårige søn blandt de kvæstede ved frontalt bilsammenstød i Sønderjylland. Et frontalt bilsammenstød ved Vester Sottrup mellem Sønderborg og Aabenraa har sendt fem mennesker på hospitalet.

Hårdest kvæstet er en 26-årig gravid kvinde, der natten til fredag var på operationsbordet på sygehuset i Flensborg, fortæller vagtchefen hos Syd- og Sønderjyllands Politi.

De øvrige kvæstede er bragt til sygehuse i Aabenraa og Kolding.

Ulykken skete, da en bil med en 43-årig mand og 45-årig kvinde af ukendte grunde kom over i den modsatte bane på Aabenraavej og tørnede sammen med en modkørende bil.

Her sad den 26-årige kvinde sammen med en 31-årig mand og en fireårig dreng.

 

Alvorligt uheld ved Sønderborg: Aabenraa-vej er spærret

Af Ninna Andreasen, JydskeVestkysten, 18.03.2010 19:54

Færdselsulykke: To biler kørte kort før klokken 20 torsdag aften frontalt sammen på Aabenraavej ved Vester Sottrup.

Vejen er spærret i begge retninger.

Ifølge Syd- og Sønderjyllands Politi er der redningsfolk- og køretøjer på stedet. Blandt andet tre ambulancer. Jv.dk's kilder på stedet melder dog om fem ambulancer.

- Redningsfolkene er gået i gang med de akutte ting, og det er selvfølgelig at sikre de tilskadekomne. Mere kan jeg ikke sige på nuværende tidspunkt, forklarer vagtchef ved Syd- og Sønderjyllands Politi, Ivan Gohr til jv.dk.

Jv.dk erfarer, at nogle af de tilskadekomne bliver kørt til Flensborg Sygehus med politieskorte, mens andre køres til Aabenraa Traumecenter.

 

Fantastisk at lege brandmand en hel lørdag

Af Kurt S. Frederichsen, 17.03.2010. Foto: Ernst Struckmann.

Lørdag d. 12. marts 2010 var næsten hele Ullerup Frivillige Brandværn med på den første øvelse som Sønderborg Brand & Redning havde arrangeret, som et nyt forsøg. En hel lørdag afsat til at gennemgå de af årets øvelser, der stiller lidt større krav til rammerne. 

Det er fantastisk at kunne nå på én dag at øve redningstjenste med løftepuder og rappelling med båre, at øve sporbevaring i røgfyldt hus, klippen en Ford Escort i stumper og øve styring af udluftning med blæser, medens man er inde i en varm røgfyldt bygning... 
...så er det sjovt at være brandmand, samtidig med at man opøver de færdigheder vi skal kunne på rygraden, når det pludselig er alvor!

 

Lastbil gled af vejen og spærrede for trafikken

Af Kurt S. Frederichsen, 02.02.2010. Foto: Asmus Madsen.

Sneen væltede ned og Sønderborg kommune var løbet tør for salt ... så er det kun et spørgsmål om tid hvornår én eller anden glider af de isglatte veje. Det skete d. 2. februar lidt før kl. 14. Denne polske lastbil blev vredet så kraftigt rundt at der blev trykket hul på dieseltanken. Vi fik samlet det meste op og muntrede os igen med at regulere færdslen ud i rabatten for at komme forbi lastbilen.
  

Brandmænd blev hædret

Af Holger Jepsen, JydskeVestkysten, 2010.01.09


PAROLE: Den nye borgmester Aase Nyegaard kunne i går for første gang takke de mange frivillige brandmænd for deres indsats ved nytårsparolen i Augustenborg-Hallen. 

MIDTALS: Aase Nyegaard var på hjemmebane i Augustenborg-Hallen, da hun i går gik på talerstolen for at takke de cirka 250 fremmødte brandmænd for deres frivillige indsats. Takken gjaldt også de ligeså mange andre, der ikke deltog i nytårsparolen.

- Jeg vil takke jer - ikke bare for indsatsen i 2009, men for de seneste fire år, sagde Aase Nyegaard.

Senere fik hun lejlighed til at takke mange brandmænd for deres indsats i endnu flere år, da der blev uddelt hæderstegn for mange års tro tjeneste.

- I har en rigtig stor rolle at spille. Vi har alle sammen en stor udfordring i at få det til at lykkes, sagde hun og talte om både økonomien for de 22 værn og rekrutteringen af nye brandmænd.

- Vi skal alle gøre en indsats for at få flere med. At få de unge med i alt det her, sagde Aase Nyegaard til forsamlingen, da den havde fået kaffen.

Efter en gang helstegt svin. For de traditionelle gule ærter var skiftet ud med gris, salat og flute.

Der var 40 års tegn til Jon Jordt fra Havnbjerg, Hardy Beck, Birger Baumann og Jørgen Hansen alle fra Augustenborg-Bro Frivillige Brandværn.

Rigtig mange af de frivillige brandmænd har været med i 25 år. Det er Alf Lind, Vester-Sottrup. Leif Ryborg, Ernst Dieter Bohlbro og Jørgen F. Jacobsen alle Hørup. Anders Kirkegaard, Augustenborg-Bro. Jørn Kryhlmann og Arne Iversen, Kegnæs. Klaus Hess Jørgensen og Jan Jørgensen Hoegh fra Hundslev. Robert Johansen, Svend Ole Edeman og Viggo Stollig alle fra Ullerup. Hans Jørgen Clausen, Egernsund og Svend Åge Sørensen fra Broager Brandværn Orkester.

Erling Christensen og Henning Petersen fra Ullerup. Jens Peter Ryborg, Asserballe. Lars Hamann og Bent Hansen begge Augustenborg-Bro. Lars Thomsen, Oksbøl og Anker Thy fra Svenstrup.

Niels Henning Fogh, Havnbjerg. Torben Nyby og Jesper H. Warnecke fra Broager. Bo Stelzer fra Hørup.

Medlemmer af beredskabsforbund, brandværn, orkestre, fastansatte, beredskabskommissionen og samarbejdspartnere var samlet til nytårsparole i Augustenborg-Hallen i går. Cirka 250 deltog, og det er cirka halvdelen af alle aktive.

 

Brandfolkene havde travlt 

Af Lokalavisen Gråsten, 2010.01.05

GRÅSTEN: På landsbasis bød nytåret på færre brande end normalt, men i lokalområdet havde brandfolkene travlt.

Det oplyser indsatsleder John Pedersen, Broager.

Klokken 15, torsdag den 31. januar, kom der melding om brand i skraldespand på rastepladsen Ravnsbjergvej/ Buskmosevej. Rinkenæs og Gråsten frivillige brandværn mødt og Rinkenæs slukkede.

Det nye år var kun en time gammelt, da der blev meldt om brand i to containere ved Degnegården, Broager. Det viste sig efterfølgende, at der kun drejde sig om een aviscontainer som udbrændte. Broager frivillige brandværn slukkede.

Klokken 1:43 kom der melding om mindre brand i skur, Østerballe i Skelde. Skelde og Broager frivillige brandværn slukkede.

Klokken 3:59 melding om brand på en gård, Nygårdsvej, Avnbøl. Da redningsmandskabet kom frem var bygninger overtændt. Ullerup og Vester Sottrup frivillige brandværn slukkede ilden med tankvognsassistance fra Broager, Gråsten og Rinkenæs frivillige brandværn.

Bygninger nedbrændte uden fare for stuehus, der var en hel del halmoplag og ingen dyr på gården.

En lille halv time senere kom meldingen om brand i en villa på Ladegårdsvej Kværs. Villa udbrændte og tre beboer kom til observation for røgforgiftning på Sønderborg sygehus. Kværs/ Tørsbøl og Gråsten frivillige brandværn slukkede med tankvognsassistance fra Rinkenæs frivillige brandværn som dog ikke kom i brug. Tankvognen blev i stedet omdirigeret til assistance ved gårdbranden i Avnbøl sammen med Gråstens tankvogn.
  

Ladebygning gik op i flammer 

Af lk, JydskeVestkysten, 02.01.2010

En halmlade i Avnbøl gik op i røg nytårsnat, og der skete skade på en tilbygning ved siden af, men stuehuset blev skånet for brandskader, og hverken mennesker eller dyr kom noget til. FOTO: TIMO BATTEFELD

AVNBØL: En lade ved en gård på Nygårdsvej i Avnbøl gik nytårsnat ved 04-tiden op i flammer, ligesom en længe ved siden af blev beskadiget af branden. Stuehuset ligger et stykke fra sidebygningerne, så det skete der ikke noget med, og hverken mennesker eller dyr kom til skade. 

Den udbrændte lade indeholdt halmballer og køretøjer, og der er tale om betragtelige materielle skader. Slukningsarbejdet stod på til ud på nytårsdag, og fem frivillige brandværn var involveret i at bekæmpe flammerne og holde ilden under kontrol i de glødende halmballer. Brandårsagen er endnu ukendt. lk

(De 3 ekstra værn, udover Vester Sottrup og os, hjalp til med at hente vand.)
  

Gårdbrand på årets første dag

Af Kurt S. Frederichsen, 01.01.2010

AVNBØL: Nogen af brandfolkene nåede slet ikke i seng før årets første udrykning! Lidt før kl. 4 om morgenen gik alarmen "Bygningsbrand - gård. Udhus tæt ved stuehus." Det viste sig at det var ladebygningerne rundt om stuehuset, der var helt overtændt! Der skete kun materiel skade, men laderne brændte fuldstændigt ned. Heldigvis blev stuehus og nogle biler i laderne reddet.

Se flere billeder her.

ULLERUP FRIVILLIGE BRANDVÆRN
6400  Sønderborg