Medlemsinfo
Alarmeringer
Arrangementer
Bliv brandmand
Bliv støttemedlem
Om UFB
 - Org. af værn
 - Org. ved brand
 - Scrapbog
 - Historien
Links
Find vej
Kontakt os
Om siderne
 
Webmaster
 
Denne side opdateret:
11.11.26

Om Ullerup Frivillige Brandværn - Scrapbogen 2011

Julemanden kører da i en rød brandbil!

Af Kurt S. Frederichsen, 2011.11.26

D. 26. november skulle julemanden på besøg hos den lokale korn og foderstof, men manglede en kørelejlighed og så trådte værnet og et par frivillige brandmænd naturligvis til - for hvad kan være mere naturligt end at julemanden kører i en rød brandbil!?    :-)

 

Lade udbrændte

Af JydskeVestkysten, 2011.11.19

Der var kraftig røgudvikling ved ankomsten. Foto: Ullerup Frivillige Brandværn

SNOGBÆK: En lade ved en gård i Vester Snogbæk udbrændte mere eller mindre fredag omkring middagstid. Ifølge politiet kender man endnu ikke til brandårsagen, men der var et svejseapparat i laden, og det er det mistanken er rettet mod, men det skal de videre undersøgelser i næste uge afklare. Ingen dyr var i fare ved branden.

Ilden blev hurtigt bekæmpet og røgen lettede, så brandværnene fra Ullerup og Vester Sottrup dukkede frem af røgen. Foto: Ullerup Frivillige Brandværn.

 

Brandøvelse på Eckersberg Børneunivers

Af Kurt S. Frederichsen - udfra input fra skoleleder Morten Ellegaard.

Der var fuld gang i røgkanonerne og der manglede børn, da der var brandøvelse på den lokale friskole tirdag d. 11. oktober. 

Alle børn og lærer fik pludselig noget andet at se til. Kl. 10 var vores æresmedlem, Viggo, sneget sig ind på skolen og havde startet røgkanonen på et af toiletterne, og det varede ikke længe, før røgen havde spredt sig til hele aulaen. Det var i forvejen aftalt med skoleleder og kontoret at der skulle ringes direkte til Ullerup - imedens blev der råbt: "Brand-øvelse, brand.."

Øvelsen var nemlig arrangeret for at skolen kunne afprøve og øve deres beredskabsplan i tilfælde af brand!

Alle forlod bygningerne og samledes udenfor med deres gruppelærer. Røgen kunne ses tydeligt da vi ankommer med fuld udrykning. Eleverne blev imedens talt op og der manglede nogle få - efter aftale med skolelederen. Der blev derfor igangsat en eftersøgning af de manglende elever.

Efter de manglende elever - meget heldigt - var fundet i god behold, blev alle samlet i gymnastiksalen, for at evaluere øvelsen, forklare forløbet og svare på spørgsmål. Det skulle hjælpe elever og lærer til bedre at forstå og huske hvad man skal, når de får en alarm. Det giver alle et helt andet billede, når det nærmer sig virkeligheden - en god og lærerig oplevelse. 

Skolen fandt også ud af at de skal være endnu bedre til at råbe højt og tydeligt, så alle bliver alarmeret - at dørene skal lukkes, når man forlader lokalet - og at det er vigtigt med en hurtig optælling, så vi kan få besked, om der evt. mangler nogen, med det samme vi ankommer.

Og det er også noget helt andet for os at komme ud, hvor der faktisk er fyldt med mennesker og røg - en rigtig god anledning til at holde formen skarp!

Desværre var alle på både skole og i brandværnet så meget i gang at ingen tænkte på at tage et billede, så vi har ingen at vise denne gang!

 

Varm øvelse gør godt!

Af Kurt S. Frederichsen

D. 29. august var Ullerup Frivillige Brandværn for første gang i kommunens nye brandskole-område. Vi skulle lave en varm øvelse. En ting er at man engang har lært det, men langt de fleste udrykninger vi er på, kommer vi aldrig ind i rigtig ild - hvor der er så varmt at røggasserne brænder. Derfor er det vigtigt at kunne træne færdighederne i at kontrollere ilden, når man bevæger sig igennem rummet.

For os var det mere end 3 år siden vi havde prøvet dette sidst - alt for længe!

Vi lånte den gamle autosprøjte fra Stevning og i baggrunden kan man se "huset" som er en ombygget container...

Selv om det er noget man har prøvet før, skal der instruktioner til, før øvelsen går igang. Alle skal kende deres pladser og opgaver. Vi er så heldig at have en veluddannet instruktør, Jan-Erik, på holdet!

Dette er også anledningen til de, der ikke er helt færdig med uddannelsen til at træne lidt "ved siden af" så de kan blive klædt endnu bedre på. Og for de helt nye til at se lidt fra side-linien, hvad de kommer til at arbejde med lidt senere! Alle får lov til at være med!

Efter det brandbare materiale er brændt op - er der kun oprydning tilbage - den varmeste del af hele øvelsen! Desværre kan vores kamera ikke rigtig komme med ind i front, så dér har vi ikke så mange billeder!

En rigtig god øvelse - og det er rigtig rart at have fået færdighederne trænet op igen!

 

 

 

 

 

Besøg hos Børnehuset i Blans

Børn - store som små - vil gerne se hvad det der brandmand egentlig er for noget! 

Derfor inviterede Børnehuset i Blans, en del af Eckersberg Børneunivers os forbi d. 23. august 2011, for at vise børnehavebørnene en rigtig brandbil, med blink og udrykning - og for at se rigtige brandmænd og det udstyr de bruger. Den udfordring tog Lars og Søren imod med kort varsel!  :-)   Se flere billeder ved at trykke nedenfor:

2011_08_23 Blans Børnehus
 

Danish Crown: Fugt udløste blinde brandalarmer

Af Erik Holm, Ing.dk,fredag 19. aug 2011 kl. 12:34


Slagteriet i Blans ved Sønderborg har fået styr på de mange blinde alarmer. Problemet har kostet på den forkerte side af en halv million kroner, oplyser Danish Crown.

Fugt i brandtrykkene fra rengøringsvand satte op til flere gange på en nat alarmerne i gang. Nu er problemet endelig løst, blandt andet med en ekstra rude, og de hårdt prøvede brandmænd i området kan få lidt søvn igen.

Selv seje sønderjyder har en grænse. Og for et år siden var 31 frivillige brandfolk fra Ullerup ved at nå ud til deres personlige grænse for, hvad de kunne magte mentalt og fysisk.

Flere gange om ugen gik alarmen i det lokale slagteri, der ikke havde styr på et nyt avanceret automatisk brandanlæg. Ofte var der fejlalarm flere gange samme nat. I gennemsnit var otte ud af ti udrykninger til slagteriet - forgæves hver eneste gang.

»Mine folk er ved at miste modet,« lød det dengang fra kaptajn Jørn Mathiesen, der i over et år havde forsøgt at få stoppet de automatiske alarmer og redde motivationen hos brandfolkene.

Men det var sidste år. Og nu har brandsprøjten fået et helt anden og bedre lyd hos det frivillige brandværn, der igen ser lyst på tjansen som frivillig brandmand.

»Problemet er løst, og vores folk har fået deres nattesøvn igen. Vi er glade og motiverede,« fortæller Jørn Mathiesen i telefonen fra Gråsten, hvor han driver en lille maskinstation.

»Vi er nok på slagteriet en gang om måneden. Men det er, hvad man kan forvente fra så stort et anlæg og så stor en arbejdsplads. Det gør vi gerne, og det udgør slet ikke et problem,« fortæller en lettet Jørn Mathiesen.

Kostede over en million kroner 
Ifølge den jyske brandkaptajn skete forandringen over en kort periode. Hvorfor ved han ikke. Det ved de til gengæld hos Danish Crown, der har brugt 'på den forkerte af en halv million kroner' blandt andet på bøder til Sønderborg Kommune og ikke mindst masser af tabt produktion.

Ifølge brandtekniker hos Danish Crown Flemming Damholt tog slagteriet efter stigende problemer fat i leverandøren Siemens og gennemgik i detaljer alle logfiler fra anlægget. Data blev analyseret grundigt og afslørede særligt én gennemgående årsag til de mange blinde alarmer.

»Vi fandt, at problemer med fugt i brandtrykkene gav mange af alarmerne. Under rengøringen, som der er skrappe krav til på et slagteri, bruges store mængder vand. Men vi fandt, at der over tid hobede sig fugt op inde i brandtrykkene, og det udløste alarmerne,« fortæller Flemming Damholt.

Løsningen blev blandt andet at sætte en ekstra rude med IP67-tæthed foran brandtrykkene, så der var to værn mod vandet. Samtidig var der områder i hallen, hvor man måtte skifte til detektorer, der både havde optiske sensorer og temperaturfølere.

Men det er absolut ikke uproblematisk, forklarer Flemming Damholt. Slagterihallen er stor, 50 meter bred, den har stor loftshøjde, og der er køligt. Det betyder, at temperaturfølere kan være problematiske at anvende, fordi en brand kan nå at udvikle sig meget, før detektorerne opdager brandudviklingen.

»Det krævede meget omfattende analyser af de enkelte lokaler og placeringer af detektorerne, for at vi ikke gik på kompromis med sikkerheden,« fortæller Flemming Damholt, der nu vil bruge erfaringerne fra sagen på andre slagterier.

Rengøringsfolkene spulede brandtrykkene 
Beredskabsinspektør i Sønderborg Kommune Bent Hylsebeck er glad for, at der endelig er kommet styr på de blinde alarmer fra slagteriet, og at Danish Crown blandt andet tog fat i rengøringsselskabet.

»Det var tydeligt, at rengøringsfolkene ofte udløste alarmerne ved at opføre sig decideret tåbeligt. Det er klart, der kommer problemer, hvis man forsøger at højtryksspule et brandtryk,« siger beredskabsinspektøren.

Når det er sagt, så skal man huske, at det var været en kompliceret sag i en brandteknisk kompliceret bygning, der er underlagt strenge krav fra flere forskellige myndigheder, påpeger han.

For de frivillige brandfolk i Ullerup betyder indsatsen fra slagteriets folk, at man har fået ro og igen kan passe de normale dagjob som håndværkere, ingeniører eller ejere af maskinstationer.

I forbindelse med artiklen sidste år fortalte kaptajn Jørn Mathiesen, at brandfolkene følte sig til grin over de mange alarmer fra slagteriet. Nu er der kun grin tilbage.

Nå ja, og glade koner selvfølgelig.

 

Brandværn skal næres af de unge

Af Morten Jacobsen, Tlf. 7211 4111, mja@jv.dk, JydskeVestkysten, 22.06.2011   

HVERVNING: Når nye familier flytter til Ullerup, bliver de kontaktet af det frivillige brandværn. På den måde kommer nye kræfter til.

AVNBØL-ULLERUP: Der bliver gjort en del for hele tiden at hverve nye medlemmer til Ullerup Frivillige Brandværn. Når nye familier flytter til, så bliver de kontaktet - også af brandkaptajnen selv.
 - Det er de unge, vi skal leve af. Og jeg tror egentlig, at mange unge gerne vil med, og det er lidt nemmereat komme ind i et lille samfund som vores, hvis de som tilflyttere for eksempel bliver brandmand. For det er jo ikke sikkert, at de får snakket med naboen og kun med andre, når de afleverer børn i børnehaven. Så jeg tror, at vi er vigtige for hele landsbyen, siger Jørn Mathiesen.

Brandværnet har 32 medlemmer lige nu - normeringen er 30.
 - Selv om vi er lidt flere end normeret, så er der ingen, der siger noget til det. For vi har en to-tre mand i 60'erne, og det kan lynhurtigt betyde, at de ønsker at stoppe til næste generalforsamling. Så med et par mand ekstra betyder, at vi ikke får et hul, siger brandkaptajnen.

Baggrunden for den store opbakning skyldes primært et større generationsskifte for seks til syv år siden.
 - Det er lidt nemmere, at få de unge med, når der allerede er mangeandre unge med, siger Jørn Mathiesen.
 - Samtidig er det rigtig godt, at vi er så mange, for det betyder, at flere møder op, når vi er 30 i stedet for 20, siger kaptajnen.

Det seneste medlem er 19-årige Tim Ohlsen.
 - Det hænger også sammen med, at hans far er brandmand. Nu har han været med et par gange for at se, hvad vi laver, og så skal han på et tidspunkt på grundforløbet, siger Jørn Mathiesen.

 

Tredje generation af frivillige brandmænd er på plads

Af Jeppe Plauborg Larsen, Tlf. 7211 4122, jpl@jv.dk, JydskeVestkysten, 22.06.2011   

Det lyder samstemmende, at spændingen var tillokkende for at begynde arbejdet. Fra venstre er det Tim Ohlsen, Svend Ohlsen og Henrik Ohlsen. Foto: Timo Battefeld

ILD: Familien Ohlsen fra Ullerup er storleverandør til det lokale brandværn. Sammen har de 72 års erfaring med udrykninger.

ULLERUP: - Jeg kan huske, at min far havde en bipper inde ved sit natbord, hvor meldingerne om hvor, der skulle rykkes ud til, kom ind. Så kunne jeg gå ind og tage et kig på den og så selv cykle ud og se, hvad der skete. Det blev jeg nok lidt bidt af, fortæller 19-årige Tim Ohlsen, der er seneste skud på stammen af frivillige brandmænd fra familien.

Hans far, Henrik Ohlsen, kan fortælle en lignende historie om, hvordan han for 28 år siden blev medlem af Ullerup Frivillige Brandværn. Hans far, Svend Ohlsen, har nemlig virket som frivillig brandmand siden 1964 - og siden 1969 i Ullerup. Nu har han dog pensioneret sig selv.
 - Da jeg blev 70, mente jeg, at der måtte nye til. Det er vigtigt, at man har kræfterne i behold, hvis man skal arbejde som brandmand, siger han.

Altid parat til udrykning
Det er nok også meget godt, at brandslukning er blevet et familieforetagende. For det giver en bedre forståelse af arbejdets karakter.
 - Kommer der en alarm ind, skal vi være klar til at rykke med det samme. Og så er det ellers ligegyldigt, om man sidder til fest eller hvad man gør. Så smider man, hvad man har i hænderne og kommer afsted, siger Henrik Ohlsen.

Seks mand ud af døren
Han husker engang, hvor der kom en alarm ind, medens de sad til et bestyrelsesmøde ved brandværnet.
 - Vi sad seks mand, præcis det antal vi skal bruge ved en udrykning. Der var vi ude af døren indenfor et minut, husker han.

Opgaverne, de frivillige kommer ud til, varierer meget. Typisk er det selvfølgelig brande, men ind imellem er det også trafikuheld.
 - Ved de grumme opgaver, er det vigtigt, at vi alle sammen får talt sammen bagefter. Det gør vi i familien, men det gør vi også med alle de andre brandfolk. Vi tager aldrig hjem hver for sig uden at have bearbejdet de hårdere oplevelser først sammen, forklarer Henrik Ohlsen.
Enig nik rundt om bordet bekræfter udsagnet.
 - Det er også med til at skabe det specielle sammenhold, vi har, supplerer Svend Ohlsen.

 

Branden i Blans var formentlig et uheld

Af Anne Kleemeyer Kiil, Tlf. 7211 4129, aki@jv.dk, JydskeVestkysten, 01.05.2011   

UKLART: Politiets brandteknikere er endnu ikke færdige med at undersøge den brand, der den 19. april næsten lagde et nedlagt landbrug øde.

BLANS: Politiets brandteknikere har endnu ikke endeligt fastlagt årsagen til en brand på Færgevej ned mod Ballebro tirsdag i sidste uge.
 - Vi kan konstatere, at der er gået ild i halmen. Men hvordan det er sket, vides ikke. Brandbilledet tyder dog ikke foreløbigt på, at der er nogle brændbare væsker på stedet, forklarer Svend Erik Lassen fra lokalpolitiet i Sønderborg. 

Stedet var ifølge lokalpolitiet er populært sted for unge at boltre sig.
 - Så det kan jo være, at det er et uheld, eller at nogen har tabt en glød fra en cigaret. Eller selvfølgelig, at nogen har sat ild med vilje. Det ved vi ikke endnu, sagde Svend Erik Lassen umiddelbart efter branden. 

Ifølge brandkaptajn Johannes Johansen blev nogle børn på 12-13-14 år set løbe fra ejendommen kort før branden brød ud. Han formoder derfor, at der kan være tale om, at de har leget med ild. Nogle ting kunne nemlig allerede tidligt efter branden slås fast. Nemlig, at branden ikke var opstået af sig selv, og at den ikke skyldtes en fejl i de elektriske installationer. Strømmen var nemlig ikke sluttet til i ejendommen. 

Godt 30 brandfolk og syv køretøjer fra Vester Sottrup Frivillige Brandværn, Ullerup Frivillige Brandværn og en tankvogn fra Broager Frivillige Brandværn deltog i slukningen.

 

Sønderborg i formiddag: Brandværn rykkede ud til to brande

Af Ejner Munkebro Tlf. 7211 4123, emu@jv.dk, JydskeVestkysten, 26.04.2011  12:16

ILD: Flere frivillige brandværn i Sønderborg-området har været i ilden i formiddag.

Kl. 10.19 blev der slået alarm fra en gård på Aabenraavej i Ullerup, hvor en traktor var brudt i brand.

- Den stod i en lade, og vi fik den hurtigt trukket ud, så bygningerne blev reddet. Traktoren var en ældre model, så det er spørgsmålet, om den bliver til traktor igen, siger indsatsleder Bent Ager til jv.dk.

Her var det Ullerup Frivillige Brandværn, der slukkede.

Kl. 11..21 var den gal på en landejendom på Skeldevej 31 i Gammelgab på Broagerland.

Her var det magasinet til et pillefyr, der var udbrudt brand i. I rummet stod der gasflasker, som brandmændene hurtigt fik ud, så heller ikke der skete der skade på bygningerne.

Selve branden var hurtigt slukket. Ved denne brand rykkede værnene fra Broager, Skelde og Egernsund ud, da branden kunne have udviklet sig alvorligt.

  

Slagteriet har fået styr på de falske alarmer

Af Holger Jepsen Tlf. 7211 4118, hoj@jv.dk, JydskeVestkysten 26.04.11


I fjor var det syv-otte gange om måneden, nu er Ullerup Frivillige Brandværn af sted et par gange om måneden til falske alarmer på slagteriet i Blans. Arkivfoto

SUNDEVED: I 2010 gik det helt amok med de såkaldte aba-alarmer fra slagteriet i Blans. 
Der var 75 falske alarmer i årets første ni måneder, og mange gange var det midt om natten. 
Så rykkede de frivillige brandmænd ud - blot for at konstatere, at der ikke var ildebrand. Så kunne de køre hjem og forsøge at sove med adrenalinen pumpende i blodet. Næste morgen skulle de selv på arbejde. 
Derfor tog brandkaptajn Jørn Mathiesen et møde med slagteriets ledelse, og det har hjulpet, selv om der var et lille tilbagefald i efteråret. I år har der været 11 udrykninger, og selv med syv falske alarmer til slagteriet er det en betydelig forbedring.

 - Det må vi sige. De seneste seks uger har vi slet ingen haft. Det er dejligt, at der er sat en stopper for det, siger Jørn Mathiesen. 
Det har tilsyneladende været nogle følere, der har været placeret forkert og har udløst brandalarmerne, når der er kommer røg eller varm vanddamp.

 - Så sætter de i gang, og så må vi af sted. Så de har forbedret deres anlæg, og det sætter vi pris på, siger brandkaptajnen.

 

Store børn muligvis skyld i gårdbrand

Af Anne Kleemeyer Kiil, Tlf. 7211 4129, aki@jv.dk, JydskeVestkysten, 21.04.2011   


Branden var temmelig voldsom, og det meste af taget er helt væk på ejendommen lidt uden for Blans. Foto: Claus Thorsted

BRAND: En voldsom brand brød tirsdag ud i en ubeboet landejendom. 12-13-årige børn blev set løbe fra stedet kort forinden.

BLANS: Det så voldsomt ud, da flere brandværn tirsdag aften blev kaldt ud til en gårdbrand på Færgevej, der går ned til Ballebro, og som ligger tæt ved Blans Nørremark. Der kom to meldinger lige efter hinanden om gårdbranden. Den første kom klokken 19.14, og den næste kom allerede 19.19. 
– Det ulmer lidt inde på loftet, lød det til politiets vagtcentral klokken 19.14. 
Brandkaptajn i Vester Sottrup Frivillige Brandværn, Johannes Johansen, fortæller, at det var en tilfældigt forbipasserende bilist, der ringede 112. Heldigvis viste det sig, at ejendommen var ubeboet, så hverken mennesker eller dyr var i fare.

Børn set løbe 
Politiets brandteknikere har endnu ikke fastlagt årsagen til branden. Men stedet er ifølge lokalpolitiet i Sønderborg er populært sted for unge at boltre sig.
 – Så det kan jo være, at det er et uheld, eller at nogen har tabt en glød fra en cigaret. Eller selvfølgelig, at nogen har sat ild med vilje. Det ved vi ikke endnu, siger Svend Erik Lassen fra lokalpolitiet i Sønderborg. 
Ifølge brandkaptajn Johannes Johansen blev nogle børn på 12-13-14 år set løbe fra ejendommen kort før branden brød ud. Han formoder, at der kan være tale om, at de har leget med ild. 
Nogle ting kan allerede slås fast. Nemlig, at branden ikke er opstået af sig selv, og at den ikke skyldes en fejl i de elektriske installationer. Strømmen er nemlig ikke sluttet til i ejendommen.

30 mand slukkede 
Godt 30 brandfolk og syv køretøjer fra Vester Sottrup Frivillige Brandværn, Ullerup Frivillige Brandværn og en tankvogn fra Broager Frivillige Brandværn deltog i slukningen.

Ingen panik efter brand


Mads Hansen på 14, Noah Friis på ni år og 13-årige Nicklas Petersen var ude at se på brandstedet i dag. De ved ikke, hvem der var der i går, men fortæller, at flere unge gerne sad der og røg cigaretter. Foto: Claus Thorsted

BRAND: Folk på gaden i Blans er ikke urolige over den gård, der tirsdag aften brændte næsten ned.

BLANS: Forårs- og feriestemningen har ikke fået ridser i lakken efter tirsdagens brand på en ubeboet landejendom lidt uden for Blans. De folk, JydskeVestkysten i går mødte på gader og stræder, tog det hele med ophøjet ro. 
De fleste mente ikke, at der skulle gøres noget særligt ud af den sag, og enkelte luftede endda tanken om, at det var lidt ærgerligt, at den temmelig forsømte og forfaldne ejendom ikke udbrændte totalt. 
Heller ikke det faktum, at både politi og brandvæsen mener, at der kan være tale om lokale unge, der har leget med ild, vækker frygt. For som flere fremfører, betød branden hverken fare for mennesker eller dyr, fordi gården har været ubeboet i flere år. 

Cigaretter og rygter 
Tirsdag aften var der stort fremmøde ved brandstedet. Mange børn var mødt op, og blev ifølge tre drenge, som JydskeVestkysten mødte ved brandstedet i går, udspurgt af politiet om, hvem der kunne have startet branden.
 – Der går mange rygter, men der er ingen, der rigtigt ved noget, lød det i går fra 14-årige Mads Hansen fra Blans. 
Han fortæller også, at de fleste børn i Blans og omegn har hørt om, at der bliver røget cigaretter i landejendommen, men at der jo ikke er sket noget ved det før nu. 

Åndssvage 
Til gengæld er der ingen forståelse fra børnene til den eller de personer, der har startet branden.
 – De er dumme. De er åndssvage at gøre sådan noget. I hvert fald, hvis det var med vilje, lyder det samstemmende fra Mads Hansen, Noah Friis og Nicklas Petersen.

"Der var rigtig mange folk, der så på branden. Faktisk var brandfolkene nødt til at skubbe til nogen. Man kunne se røgskyen langt væk." Mads Hansen, 14-årig dreng fra Blans

 

Voldsom brand på gård

Af Christine Hyldal Og Morten Jacobsen, JydskeVestkysten, 20.04.2011 07:26   


Selv om der ikke boede nogen eller var dyr på gården, blev der gjort en hård indsats for at begrænse spredningen og få slukket ilden. Foto: Kurt S. Frederichsen, Ullerup Frivillige Brandværn.

BLANS: Det så meget voldsomt ud, da flere brandværn i aftes blev kaldt ud til en gårdbrand på Færgevej, der går ned til Ballebro, og som ligger tæt ved Blans Nørremark. 

Der kom to meldinger lige efter hinanden om gårdbranden. Den første kom klokken 19.14, og den næste kom allerede 19.19. 

Godt 30 brandfolk og syv køretøjer fra Vester Sottrup Frivillige Brandværn, Ullerup Frivillige Brandværn og en tankvogn fra Broager Frivillige Brandværn deltog i slukningen. Heldigvis var ejendommen ubeboet. Ved redaktionens slutning var der ingen meldinger om tilskadekomne mennesker eller dyr.

Se værnets billeder: 
2011_04_19 Gårdbrand

 

Øvelse i kemikaliedykning på slagteriet

I marts måned stod der kemikaliedykning på programmet - selv om vi ikke selv har udstyret til det, skal vi kunne anvende det - specielt nu hvor slagteriet har bestilt dragter der skal ligge klar hos dem. Det er jo ikke så længe siden at vi havde en brandmand der måtte på sygehuset efter at være kommet i kontakt med amoniak ifbm. et udslip på slagteriet... ...så dette er noget der er vigtigt at være god til! 

Det ændrer dog ikke på at det er et ubehageligt udstyr at have på og at det ser mere end almindeligt sjovt ud når man er iklædt "helgummi"!  

Her er det Asmus der er klar i fuld mondering - det er øvelsesdragter der er lånt til formålet.

Selv om der var gjort en del ud af at sikre slagteriet ville være klar med både udstyr og mandskab til det planlagte tidspunkt, var de ikke klar med hverken det ene eller andet på øvelsesdatoerne - men det skal jo ikke forhindre at vi holder vores øvelser!

 

 

 

Årets brandmand blev Kurt S. Frederichsen

Af GråstenAvis, 08.02.2011



Brandkaptajn Jørn Mathiesen (t.h.) overrækker en lille gave til årets brandmand Kurt S. Frederichsen.

Det blev brandmand Kurt S. Frederichsen, der blev udnævnt til årets brandmand, da Ullerup Frivillige Brandværn holdt generalforsamling på brandstationen. Kurt S. Frederichsen har ydet en ekstraordinær stor indsats i forbindelse med den store kommunale analyse, der blev lavet omkring arbejdet i Brand & Redning.

Brandkaptajn Jørn Mathiesen nævnte i sin beretning at Ullerup Frivillige Brandværn har 31 medlemmer og 4 holdledere.
 - Dermed lever vi helt op til normeringen, noget mange andre værn ellers kæmper med. Det har vi opnået ved at få 4 nye aspiranter i løbet af året. Vi har ikke haft nogen på uddannelse i 2010, men der er 3 tilmeldt uddannelse i 2011, nævnte Jørn Mathiesen.

I 2010 havde man haft 92 alarmer. Det var en væsentlig stigning i forhold til 33 alarmer året før.
 - Der er ingen tvivl om at der er brug for os! Desværre er de 75 af dem fejlalarmer fra slagteriets nye ABA-anlæg, som de har haft rigtig svært ved at få til at virke fejlfrit. Når det har været værst, har der været op til 3 alarmer på én nat, hvor vi skal op på arbejde dagen efter. Heldigvis har vi fået en dialog med slagteriet og der arbejdes nu hårdt på at fjerne årsagerne til de mange fejlalarmer, sagde brandkaptajnen.

Der var 17 rigtige alarmer i 2010 og det startede med gårdbrand kun få timer inde i det nye år. Derudover har der været 2 villabrande og en værkstedsbrand i Blans, 1 skorstensbrand, 2 alvorlige trafikuheld med frigørelse og et mindre alvorligt uheld. Derudover et par brande i landbrugsmaskiner i det fri og et par mindre olieforureninger.
 

Årstegn til brandmænd

Brandkaptajn Jørn Mathiesen uddelte 5 årstegn, da Ullerup Frivillige Brandværn holdt generalforsamling på brandstationen.

Følgende brandmænd modtog årstegn. Fra venstre mod højre er det Gunnar Meier 45 årstegn, Bjarne L. Pedersen 20 årstegn, Kurt S. Frederichsen 15 årstegn, Lars Lorenzen 10 årstegn og Henrik Linden 5 årstegn.

 

Brandværn havde så travlt som aldrig før

Af Ejner Munkebro Tlf. 7211 4123, emu@jv.dk, ARKIVFOTO: SØREN GYLLING, JydskeVestkysten, 04.02.2011   

BLÅ BLINK: Brandfolkene i Ullerup fik forstyrret deres nattesøvn utallige gange i 2010. Årsagen var meget følsomme følere på slagteriet.

ULLERUP: – Vi kan ikke holde til det. De mange fejlalarmer til slagteriet kommer som regel om natten – nogle gange op til tre per nat, og vi skal op på arbejde dagen efter. Brandkaptajn i Ullerup Frivillige Brandværn Jørn Mathiesen har været svært ked af de mange fejlalarmer, men værnet er kommet i god dialog med såvel slagteriet, som det firma, der har leveret de automatiske brandmeldere, og det har allerede hjulpet.

 – Vi havde tre alarmer i januar, og faktisk er det nu tre uger siden, vi var der. Der arbejdes hårdt med at finde årsagerne til de mange fejlalarmer – én ad gangen. Så det lover godt, siger kaptajnen. 

Følsomme 
Årsagen er, at der dels er tale om et kæmpe bygningskompleks, dels at der er rigtig mange følere, og dels at de er meget følsomme. 

– Slagteriet har haft lidt svært ved at styre dem. Der gøres rent hver nat, og det er vores indtryk, at følerne har svært ved at tåle højtryksrensning, damp og fugt – det sætter det hele i gang, mener Jørn Mathiesen. 

Ved sidste års generalforsamling berettede han om det – indtil da – mest hektiske år med 33 alarmer. Men året efter slog den rekord med lægder med hele 92 alarmer. Her tæller fejlalarmerne til slagteriet 75. 2010 var kun få timer gammel, da den første »rigtige« alarm lød – en gårdbrand, det tog et døgn at slukke. De øvrige udrykninger var til villaer, et autoværksted, en skorstensbrand, flere trafikuheld, brande i landbrugsmaskiner/ biler, mindre olieforureninger og til slagteriet til overophedede motorer/kilerem.

Brandmænd hitter i Ullerup

ULLERUP: I modsætning til mange andre steder i Sønderborg-området er det tilsyneladende in at være frivillig brandmand i Ullerup. Faktisk er de flere, end normeringen kræver.

 – Vi er 31 medlemmer – faktisk en for meget – og fire holdledere. Dermed lever vi helt op til normeringen – noget som mange andre værn kæmper med, lyder det tilfreds fra kaptajn Jørn Mathiesen. 

For seks år siden, da han blev kaptajn, begyndte der at ske et generationsskifte i værnet, og nye og yngre folk kom ind.

 – Og når der kommer unge ind, så er det lettere at få andre unge til, siger Jørn Mathiesen. Sidste forår manglede der tre mand i værnet, så brandværnet satte en snak i gang i byen.

 –Og så gik vi i gang med at stemme dørklokker ved nytilflyttere, hvor vi mente, der var muligheder, og det gav fire nye brandmænd. Og om politikerne giver os lov, så er vi klar til udfordringerne mange år endnu, fortæller Jørn Mathiesen som en slags kommentar til, at Sønderborg Kommune endnu ikke har truffet den endelige beslutning om brandværnenes antal og struktur.

FAKTA
NAVNLIG NAVNE 
Kun én var på valg på generalforsamlingen. Kaptajn Jørn Mathiesen, og han blev genvalgt.

HÆDER: 
- Fem år: Henrik Linden 
- Ti år: Lars Lorenzen. 
- 15 år: Kurt S. Frederichsen 
- 20 år: Bjarne L. Pedersen 
- 45 år: Gunnar Meier 

ÅRETS MAND: 
Kurt S. Frederichsen 

ÅRETS ÆRESMEDLEMMER: 
Henning Petersen og Henning Schmidt, der ikke er aktive mere.

 

Nytårsparole hvor Ullerup kom på banen

Af Kurt S. Frederichsen, 29.01.2011   

På årets nytårsparole for beredskabet i Sønderborg kommune afholdt på en solskins lørdag, kom Ullerup på banen. Vi savner der kommer en afklaring på vores fremtid.

GUDERUP: Over 200 frivillige fra beredskabet i Sønderborg kommune, plus Brand & Redning og beredskabskommissionen, var samlet til den årlige nytårsparole. 

Borgmesteren Aase Nygård så tilbage på et år med mange udfordringer. Bl.a. at Sønderborg Frivillige Brandværn opsagde deres kontrakt og de mange sygemeldinger i Brand & Redning, herunder at beredskabschef Jan-Erik Rasmussen måtte sygemelde sig og valgte at stoppe. 

Derfor var det valgt at få styr på disse praktiske ting først, før man kan komme videre. Der var forhåbning om at den nye beredskabschef kan starte til 1. marts og han ville derefter tage fat på alle de udfordringer der ligger. Den netop afsluttede rapport fra KLK var også sat igang for at give den nye chef et godt udgangspunkt, så han ikke skulle bruge tid på det. 

Den stedfortrædende beredskabschef nøjedes med at se tilbage på årets operationelle opgaver og ville netop i lyset af at den nye chef bliver annonceret om få dage, overlade det til ham at se på det der kommer. 

Fra Ullerup kom Jørn Mathiesen ind på at vi fra de frivillige brandværn har meget svært ved at holde engagementet når vi ikke ved hvad der kommer til at ske. Det blev derfor opfordret til at politikerne ikke bruge flere undskyldninger for at trække det i langdrag og får taget de nødvendige beslutninger. Han gjorde også opmærksom på at lukning af skoler og børnehaver har stor indflydelse på om brandværnene kan fortsætte med at skaffe medlemmer - uden disse ting i byen omkring stationen, kommer der ikke nye unge børnefamilier til byen. Dermed heller ikke nye brandfolk. Derfor en opfordring til at give os en chance - lad os beholde skoler og børnehaver! Sjovt nok fandt JydskeVestkysten slet ikke denne pointe interessant - det blev slet ikke nævnt i deres orientering fra parolen.

Derefter var der uddeling af årstegn og medaljer og i år skulle Lars modtage 10 års-tegn som blev overrakt af borgmesteren.

Iøvrigt en hyggelig dag med gule ærter, øl, snaps og vand - hyggelig snak og musik. Bl.a. også sækkepibe-orkester!!

Du kan se flere billeder her.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lastbil tømte tarmindholdet på landevej

Af Annette Christensen, Tlf. 7211 4121, ach@jv.dk, JydskeVestkysten, 19.01.2011   


Foto: Annette Christensen


ULLERUP: 37.000 liter indhold fra mave-tarmkanalen på svin fra slagteriet i Blans, endte i går formiddag på Aabenraavej ved Ullerup. Det særdeles ildelugtende indhold gjorde i en periode en strækning på cirka en kilometer fra Q8-tanken i retning mod Aabenraa både særdeles glat og særdeles uappetitlig.

Det var en lastbil fra slagteriet, der tabte de mange tusind liter tarm indhold, der var på vej til et biogas-anlæg i nærheden af Rødding. Lastbilchaufføren opdagede selv fadæsen, da han i bakspejlet så noget, der mindede om røg på vejen. Da var det meste dog tømt ud.

Det frivillige Brandværn i Ullerup blev tilkaldt for at rense vejbanen - men måtte give op overfor de mængder, der var tale om. At spulevejen ville blot forårsage en forurening med organiskmateriale. Slamsugere og en fejemaskine måtte i stedet tilkaldes for at fjerne det værste.

I et par timer var trafikken kaotisk med lange køer, hvor bilisterne var tvunget til at finde smutveje, indtil politiet åbnede vejen igen.

 

Svineri på vejen

Af RadioAls, 2010.01.18

Ullerup: Vejen ved rundkørslen i Ullerup blev i bogstaveligste forstand svinet til i går formiddag.

En tankvogn med slagteaffald, der var tiltænkt et biogas anlæg i Rødding, kørte væk fra slagteriet med fuld last, men efter et kort stykke tid opdagede chaufføren noget der lignede røg bag bilen.

Det viste sig at være affaldet, fedt og tarmindhold fra slagtede grise, der løb ud på vejbanen igennem en bristet fødeslange.

Godt 40.000 liter affald løb ud på vejen og det gav straks en del trafikale problemer.

Ullerup Frivillige brandværn forsøgte at få affaldet samlet op fra vejbanen men det lykkedes ikke. Derfor blev der tilkaldt slamsugere til at ordne det beskidte arbejde.

Under hele oprydningsarbejdet blev trafikken ledt af andre veje uden om griseriet.

 

ULLERUP FRIVILLIGE BRANDVÆRN
6400  Sønderborg