Medlemsinfo
Alarmeringer
Arrangementer
Bliv brandmand
Bliv støttemedlem
Om UFB
 - Org. af værn
 - Org. ved brand
 - Scrapbog
 - Historien
Links
Find vej
Kontakt os
Om siderne
 
Webmaster
 
Denne side opdateret:
15.12.28

Om Ullerup Frivillige Brandværn - Scrapbogen 2015

Kraftig regn ramte Sønderborg hårdt

AF: KATRINE LUND WALSTED , KLW@JV.DK Publiceret 27. december 2015 kl. 12:17

Lørdagens kraftige regnvejr gav oversvømmelser mange steder i Sønderborg Kommune.

SØNDERBORG: Sønderborg Brand og Redning har siden klokken 7.00 lørdag morgen arbejdet på højtryk med at få fjernet vand fra veje, kældre, og sommerhusområder. Det er især sommerhusområderne i Skovmose, kolonihaverne ved Katrinelund, boliger på Tøtmose i Vollerup og nogle områder omkring Vester Sottrup, der er blevet hårdt ramt.


Foto: Ullerup Frivillige Brandværn

I Vollerup er cirka 15 rækkehuse oversvømmet.

Sønderborg Brand og Redning havde lørdag aften været ude mere end 40 gange for at pumpe vand væk og tilse de ramte områder, mens Beredskabsstyrelsen pumpede omkring Tørsbøl, Kathrinelund og Skovmose.

 

Brand og Redning rykkede ud 52 gange til oversvømmelser 

AF: KATRINE LUND WALSTED , KLW@JV.DK Publiceret 27. december 2015 kl. 17:01

SØNDERBORG: Fra lørdag klokken 7 til søndag klokken 14 rykkede Sønderborg Brand og Redning ud 52 gange i forbindelse med oversvømmelser i Sønderborg Kommune.

- Lørdag var vi nødt til at prioritere hårdt og kontant, da vi ikke havde mandskab nok. Vi er ved at være godt med, men vi er desværre nødt til at fortælle borgerne, at de må væbne sig med tålmodighed, når de ringer til os. Hvis der er tale om noget akut, så skal man ringe 112, siger beredskabsinspektør Anders Nielsen Holm.

Næsten alle frivillige brandværn er i aktion sammen med Beredskabsstyrelsen samt assistance fra Nordsjællands Brandvæsen og Beredskab Øst fra Sjælland. I alt har cirka 100 mand været i gang i Sønderborg Kommune.

Brand og Redning regner med at afslutte pumpearbejdet i løbet af natten.

 

Vandet flyttede ind i 16 rækkehuse 

AF: KATRINE LUND WALSTED , KLW@JV.DK Publiceret 27. december 2015 kl. 18:07

Beboerne på Tøtmosevej har prøvet det før. Når det regner rigtigt meget, så flytter vandet ind.

ALS: Vejene omkring de 16 rækkehuse er fuldstændigt væk. Det brune muddervand dækker veje og græsplæner. Beboere og deres familier bærer ting væk, mens nogle enkelte sidder i fælleshuset. Inge Jessen og Maria Kvolbæk har overnattet i fælleshuset. Marias hunde, Julius og Bertram er nervøse og gør af alle.

- Det er ganske frygteligt at se sin stue blive dækket med vand. man kan bare gå rundt i sit hus med gummistøvler på. Alt er fugtigt og vådt, siger Maria Kvolbæk, mens hun forsøger et trøste de hundene med godbidder.

Inge Jessen er sur på Sønderborg Kommune, da det er tredje gang, området bliver oversvømmet.

- Man kan bare høre det sige blub, blub, blub. Og så kommer vandet. Alt er ødelagt. Elevationseng, vaskemaskine og opvaskemaskine sopper i vand. Det er så forfærdeligt, siger hun.

De to kvinder er ellers glade for at bo i området, som er forbeholdt seniorer.

- Det er pragtfulde lejligheder med en lille have. Og så må man have dyr. Det er også derfor, det gør så ondt, siger Maria Kvolbæk.

Randi Steen Kristensen står i sin lejlighed, som er fuldstændigt dækket med vand hen over alle trægulve. Børn og børnebørn hjælper med at bære ting væk. Hun har tidligere fået oversvømmet udestuen, som blev renoveret. Denne gang er det meget værre.

- Det har aldrig været så slemt som nu. Om jeg skal tilbage hertil, det ved jeg ikke. Man kan jo ikke overkomme, at der sker igen, siger hun.

For flere sommerhuse på Hyldemose på Sydals står det lige så slemt til. Vandet er nået ind til omkring ti sommerhuse. Området er blevet oversvømmet flere gange, og der har været diskussioner om hvem, der har ansvaret.

- Det er forfærdeligt. Det er ikke i orden, at en vandløbssag skal tage så lang tid, som den har gjort. Det er kun kommunen, der kan gribe ind. Og så må vi tage et opgør om, hvem der skal betale, siger Henning Jepsen, der er formand for grundejerforeningen.

Ullerup Frivillige Brandværn var også med i Vollerup. Se nogle af brandværnets billeder her.

 

Skortstensbrand stoppet i tide

Af: JydskeVestkysten, 24. december 2015 

SNOGBÆK: Det udviklede sig heldigvis ikke til noget alvorligt, da politiet omkring kl. ni onsdag morgen rykkede ud til en formodet brand på Snogbæk Nederby. Gløder i skorstenen var ved at udvikle sig til en brand, hvilket havde fået ejeren af det stråtækte hus til at ringe til politiet.
Da en patrulje nåede frem, var faren dog drevet over. 

(Ullerup Frivillige Brandværn blev også alarmeret og deltog i at sikre det ikke udviklede sig) 

 

Brand og bål er blevet en livsstil

Af: Birthe Juul Mathiasen, bma@jv.dk, jv.dk, 10. september 2015 kl. 22:30 

I 25 år har Erling Christensen sovet med bipperen ved sin side. På lørdag får han overrakt Sønderjysk Frivillige Brandværnsforbunds fortjenstmedalje som tak.

BLANS: Han er altid med i den sidste vogn, der er rykker ud fra brandstationen i Ullerup.

Sådan må det være, når man bor i Blans og har lidt længere end de andre til brandstationen.

Til gengæld er han den første og stadig eneste i Blans, der er med i Ullerup Frivillige Brandværn. En kammerat greb fat i ham, da Erling Christensen lige havde overstået sin otte måneders værnepligt i civilforsvaret.

En øvelse, en bipper og et kammeratskab

- Nu skal du være brandmand, sagde han. Jeg kom med på en øvelse og fik en bipper. Og et fantastisk kammeratskab, fortæller han.

Den allerførste brand er udvisket af hukommelsens røgslør. Til gengæld står nedsmeltningen af Danish Crown i Blans i 2007 knivskarp i erindringen.

- Røgen var fuldstændig tyk. Du kunne intet se. Så tager du handsken af for at mærke, hvor varmen kommer fra. Men vi kunne ikke finde arnestedet. Og lige pludselig brændte det gennem taget, husker Erling Christensen, der også mindes den infame larm. Den kom fra højtryksslanger, der smeltede på grund af varmen.

Ikke et øje lukket

Mandskabet kæmpede i 12 timer, hvorefter Erling Christensen blev sendt hjem for at sove. Han lukkede ikke et øje:

- Sådan er det hver gang. Adrenalinen kører rundt i kroppen, også selv om jeg har været kaldt ud til en blind alarm, forklarer han.

Enkelte år har der været over 100 udrykninger. Andre år kun godt en håndfuld. Men de store gårdbrande, hvor mennesker, grise og korn skal ud, inden bygninger brænder ned, har Erling Christensen ikke oplevet de seneste ti år.

Landmændene har fået brandsikret deres værdier lige som godt som Erling Christensen selv.

Medaljer på uniformen

For selvfølgelig har han røgalarmer i alle husets rum. Samt en fast rutine med at tjekke, om batterierne stadig virker. Ikke fordi han går i evig angst for ilden. Det er snarere røgen:

- Min kone elsker levende lys, men jeg har heldigvis fået vænnet hende til kun at bruge fyrfadslys. De kan gå ud af sig selv, og det sviner heller ikke så meget, konstaterer han.

I morgen, dagen før han fylder 54 år, får han så Sønderjysk Frivillige Brandværnsforbunds medalje for 25 års tro og god tjeneste, og senere bliver han indstillet til dronningens fortjenstmedalje. Begge skal sidde på udgangsuniformen, Erling Christensen bærer til nytårsparole.

- Det bliver fint. Det er trods alt mange timer, jeg bruger og har brugt på at være brandmand, konstaterer han.

Fakta 

Erling Christensen

Ansat som truckmontør i virksomheden Unicarriers. Opvokset i Nybøl, bosat i Blans med sin hustrup Sanne. Parret har datteren Sabine og sønnen Søren, der også er frivillig brandmand i Ullerup.

 

Uvejr i Sønderjylland startede brand

Af: Søren Salomon Elkjær, 17. august 2015 kl. 06:22

Mandag morgen har der været flere lynnedslag i Sønderjylland. Et af dem har ramt et hus på Fuglsangvej i Østre Sottrup ved Sønderborg, og startet en brand i det stråtækte tag. Vagtcentralen modtog alarmen klokken 06.12.

Redningsarbejderne fik slukket det meste af ilden, men ikke før at skorstenen på huset var flækket over og faldet ned på begge sider af huset. Det stråtækte tag blev også meget beskadiget, men heldigvis kom ingen beboere noget til, fortæller vagtchef ved Syd- og Sønderjyllands Politi, Søren Strægaard.

(Ullerup Frivillige Brandværn var en del af indsatsen. Desværre har journalisten ikke fået helt rigtig fat i historien. Skorstenen bliv ødelagt af lynnedslaget. Ilden blev antændt af lynet inde i stråtaget, hvilket gjorde det umuligt at slukke udefra. Derfor blev taget pillet af for at kunne slukke. Desværre for sent og huset stod ikke til at redde.)

 

Bakkensbro åbner og brandværnet får pengegave

Af: Kurt S. Frederichsen, 12. juni 2015

D. 12. juni 2015 var der festlig åbning af Bakkensbro - nu ikke som skole, men som aktivitetshus! Viceborgmesteren Aase Nygaard kom forbi for at klippe snoren. 

Ullerup Frivillige Brandværn var opfordret til at stille op, for at synliggøre der også hér er en frivillig forening, der arbejder i området.

Senior foreningen i Ullerup havde besluttet at lukke aktiviterne, men havde altid sat en ære i at der var et lille overskud til de aktiviteter, man gerne ville gennemføre. Derfor var der et overskud, der nu skulle finde et andet sted at gøre gavn. De havde fundet en forening med en lang tradition helt tilbage fra 1932 og hvor foreningens medlemmer stadig stod til rådighed 24 timer i døgnet hele året rundt! Ullerup Frivillige Brandværn fik overrakt de ca. kr. 15.000,- der var tilbage. Kaptajn Jørn Mathiesen takkede mange gange og lovede at finde en god måde bruge pengene på, så de kommer til gavn for lokalområdet.

 

 

 

 

 

 

 

Brand på kirkegård

Af: Kurt S. Frederichsen, 9. juni 2015

VESTER SOTTRUP: En noget anderledes udrykning viste det sig at være, da Ullerup blev udkaldt til assistance for Vester Sottrup Frivillige Brandværn til en "mindre naturbrand". De kunne ikke selv få slukket ilden inde i et hult træ på kirkegården.

Det var bare ikke den dag tingene skulle lykkes for Vester Sottrup. Autosprøjten gik i stå inden en lille brand i et hult træ var slukket. Efter flere forsøg på at genstarte brandbilen måtte man give op og tilkalde assistance fra Ullerup. 

Vi kom selvfølgelig gerne og fik fyldt træet med skum, som kunne trænge ind i træet og slukke både flammer og gløder inde i træet. Det lykkedes Lars Lorenzen at blive smurt grundig ind i skum, så han fik en ren branddragt!

Det er fornøjeligt at kunne være med til - man ved ALDRIG hvad der møder én, når man kommer frem. Det er jo også med til at gøre det sjovt at være brandmand!

 

Brand ved Fakta i Sønderborg er slukket

Af: Søren Salomon Elkjær , sse@jv.dk, 21. april 2015 kl. 17:00

SØNDERBORG: Det var på tagterrassen over Fakta-butikken på Sankt Jørgensgade, hvor Fakta har kontorlokaler, at branden opstod tirsdag eftermiddag omkring 16.30. Branden kom dog hurtigt under kontrol, og den var helt slukket da JydskeVestkysten ankom til stedet lidt før klokken 17. 

Ingen kom noget til 
Brand og Redning har evakueret nogle af de nærliggende lejligheder, for at sikre sig mod at nogen bliver røgforgiftet. 
Politi og brandvæsen arbejder stadig på at opklare, hvad årsagen til branden var. Den førende teori er dog, at et cigaretskod kan have antændt en bunke cigaretskodder eller andet brandbart materiale, der har ligget under træplankerne på terrassen.

(Ullerup Frivillige Brandværn deltog i slukningen)

 

Trafikuheld på Sønderborgmotorvejen

jv.dk, 23. mar. 2015

AABENRAA: En bil med tre passagerer kørte natten til søndag klokken 01.16 ind i autoværnet på Sønderborgmotorvejen. Fædselsuheldet skete, ifølge chaufføren, da et dyr sprang ud på kørebanet, hvorefter han måtte undvige. Ingen er kommet til skade, men Sønderborgmotorvejen har været spærret ad to omgange som følge af uheldet.

(Ullerup Frivillige Brandværn var primær indsats denne nat)

 

Naboer evakueret ved brand i Gråsten

Af Claus Rantzau Møller, cmj@jv.dk, JydskeVestkysten, 14. feb. 2015

Udrykning: En glemt gryde med mad var skyld i, at et rækkehus i Gråsten torsdag aften brændte. En 49-årig kvindelig beboer slap ud i tide og flere naboer fik røgskadet deres huse.

GRÅSTEN: Torsdag aften omkring klokken 20.30 måtte beboerne i fem-seks rækkehuse på Borggården i Gråsten evakueres på grund af brand. En glemt gryde med mad på et komfur i et af husene var skyld i branden.

 – Den kvindelige beboer i rækkehuset sætter en gryde mad over på komfuret, hvorefter hun falder i søvn, fortæller Svend Erik Lassen, vagthavende ved politiet i Sønderborg. 

Den 49-årige kvinde vågnede heldigvis, inden det gik helt galt, og hun slap derfor uden fysiske mén. Hun kunne da også selv tage imod 15 mand fra Gråsten Frivillige Brandværn, da de ankom til stedet for at slukke flammerne.

 – Branden var ret kraftig i starten, da rækkehuset var overtændt, da vi ankom til stedet. Vi fik hurtigt den under kontrol og begrænset den til husets køkken og gang, forklarer indsatsleder Asbjørn Petersen fra Sønderborg Brand & Redning. Efter to-tre timer kunne brandfolkene igen tage hjem. 

Branden begrænset 
Det lykkedes dem at stoppe ilden, inden den bredte sig til de omkringliggende fem rækkehuse, der ligger klods op af hinanden og har fælles tag. Naboerne var forinden blevet evakueret, da der var kraftig røgudvikling.

 – Alle kom ud og ingen kom noget til skade, fortæller indsatslederen. 

Kvindens rækkehus er så godt som ødelagt, mens de omkringliggende rækkehuse er røgskadede. Indtil de er blevet ordnet vil beboerne blive genhuset. Hvor lang tid det vil tage, kan politiet ikke sige noget om, ligesom det endnu ikke er opgjort, hvor meget det vil koste at få lejlighederne tilbage til den stand, de havde før torsdagens brand. 

(Ullerup Frivillige Brandværn var med som tankvognsassistance)

 

Brandværn står over for udfordringernes år

Af Katrine Lund Walsted, klw@jv.dk, 10. jan. 2015 KL. 16:13

Sønderborg De frivillige brandværn samledes lørdag formiddag for at markere, at endnu et år er gået. 2015 byder på udfordringer for de frivillige brandværn. 

KVÆRS: 175 mand var lørdag middag klar til nytårsparole for beredskabsforbundet, de frivillige brandværn og brandværnsorkestrene.

De frivillige brandværn er en over 100 år gammel konstruktion i Sønderjylland, og traditionerne står også stærkt med røde faner og gule ærter.

Borgmester Erik Lauritzen (S) var med til parolen. Han skal i år sammen med de sønderjyske borgmestre samle de sønderjyske brandværn i ét kommunalt selskab.

Desuden skal alle kommuner spare på brandværnene ifølge den beredskabsaftale, der er indgået i Folketinget.

- I Sønderjylland skal vi lave en organisation, hvor vi samler de frivillige brandværn. Det gør vi, fordi de frivillige brandværn gør det godt. Men det bliver en voldsom udfordring at kigge på, hvordan vi kan gøre det billigere. Vi bygger videre på frivilligheden, og det er der svært at spare på, sagde Erik Lauritzen.

Sønderborg Kommune har afsat 11-12 mio. kr. i året på de frivillige brandværn og skal spare et par millioner.

Brandkaptajn Ole Nielsen fra Broager Frivillige Brandværn ser lyst på fremtiden, men har svært ved at se, hvor der kan spares.

- Vi har flere nye unge på vej ind i værnet, og det er dem vi skal leve på i fremtiden. Men vi leverer jo et nul-budget, som det er svært at spare på. Vi har vores materiel, men det kan vi ikke spare på, når vi skal leve op til kravene, sagde Ole Nielsen, der er brandkaptajn for 31 frivillige brandmænd.

FAKTA: Hæderstegn

10 år: Broager: Daniel Wraa. Egen: Lars Lorenzen. Sønderborg: Leif Jepsen. Hørup: Stephan Schmidt. Augustenborg: Flemming Nymann, Martin Jensen. Gråsten: Morten Nielsen. 

20 år: Gråsten: Bjarke Lassen. Oksbøl: Finn Sørensen. Nordborg: Rene Brodersen. Hørup: Bo Mathiasen. Egen: Erik Johannsen, Poul Madsen. Broager: Henrik Sohl, Lars Gormsbøl, Leif Mouritsen, Michael Plambeck. Ullerup: Morten Lind. Sydals: Rasmus Willlumsen.

 

ULLERUP FRIVILLIGE BRANDVÆRN
6400  Sønderborg